top of page

Ce este și cum folosim TA în crypto trading

RO content, for EN please check WeDontSubscribeToHype.com


Ce sunt analiza tehnica și analiza fundamentala, cum ne putem folosi de ele în trading și care sunt limitele de aplicare ale acestora.


Prezentul articol reprezintă capitolul II din Cursul de Basic Trading.


1. Ce sunt analiza tehnica și analiza fundamentala în Crypto trading ?

Analiza tehnica este în principiu un studiu al mișcărilor piețelor în care realizam trade-uri reprezentând mai degrabă un rezultat combinat al evoluției prețului în diferite momente de timp. Alături de volumele înregistrate subsidiar mișcărilor de preț, folosind în paralel comportamentul economic general și calcule cantitative putem încerca sa estimam mișcările viitoare ale prețului coin-ului pe care vrem sa îl trade-uim . Cele mai comune doua tipuri de analiza tehnica folosite în crypto se bazează pe patern- urile formate într-un chart de candles (lumânări) alături de diverși alți indicatori tehnici (RSI, Volum, MACD, Bollinger bands, EMA, etc.).


Analiza fundamentala (vezi și DYOR) in spațiul crypto se referă în principal la valoarea "reala" a unui proiect, ce probleme poate soluționa acesta în viitor, ce utilitate poate avea, cine este echipa, ce plan de implementare s-a estimat și dacă este realizabil. Toate aceste aspecte sunt deosebit de important a fi analizate înainte de a investi într-un anume proiect. Spațiul crypto reprezintă o oportunitate enorma pentru generația în care trăim, situație ce a atras după sine atât profituri uriașe pentru traderi cât și pierderi fabuloase datorită în principal scam-urilor inerente. Acolo unde exista profituri uriașe va fi întotdeauna cineva care va vrea sa le obțină fără munca.




Așa cum spuneam mai sus analiza tehnica este folosita de traderi pentru a încerca sa anticipeze mișcările ulterioare ale pieței. In mod special in spatial crypto trebuie făcută o analiza foarte profunda considerând riscurile investiționale mult mai ridicate în comparație cu piețele tradiționale. Spre exemplu desi cunoaștem la orice moment numărul de coin-uri ale unui proiect precum și câte sunt în piața de trade, aceasta situație poate fi schimbată în câteva momente prin realizare unui simplu transfer pe blockchain dintr-un wallet exterior a unui număr suplimentar de monede. Aceasta situație va destabiliza în mod automat orice strategie de trading pusă anterior în execuție.


In piețele tradiționale (acțiuni, materiale prețioase etc.) aceasta situație se "întâmplă" mult mai rar și mult mai greu decât în spațiul crypto. Exista autorități de reglementare și reguli impuse traderilor instituționali care previn acest tip de situații. In spatial crypto foarte mult din activitatea de trading se face prin exchanges "descentralizate". Aici nu exista absolut nici o regula sau măsură de siguranță care sa protejeze investitorul "de rând", adică pe tine.

Scurt istoric al analizei tehnice

Analiza tehnica a candles este folosita de sute de ani în piețele tradiționale japoneze pentru a se determina inițial care era cel mai profitabil moment pentru recolta de orez. Evident la acel moment se foloseau intervale mari de timp pentru a se exprima prețul (anual, trimestrial, lunar ). Ulterior, observând utilitatea studiului precum și profiturile obținute cu aceasta strategie, japonezii au început sa folosească tiparele (patern-urile) în mod ingenios aprinzând lumânări la intrarea în piețele de produse tradiționale pentru a înștiința vanzatorii produselor locale care este cel mai bun moment pentru a scumpi sau ieftini marfa vândută. Astfel la intrarea în piețe apăreau lumânări mai mari sau mai mici aprinse sau stinse în ordine crescătoare respectiv descrescătoare. Cele aprinse au fost transpuse în strategiile de trading modern ca fiind lumânările ce indica creșterile de preț, tradițional reprezentate în culoare verde, iar cele stinse s-au transformat în lumânările roșii ce indica o potențială scădere temporara a prețului unui bun (coin în cazul crypto). In trading-ul "modern" au început sa fie folosite ca tipare de trading începând cu anii '90 odată cu apariția internetului și "mutarea" traderilor din spațiile tradiționale în online.




2. Cum putem folosi analiza tehnica și fundamentala în crypto trading ?

Analiza tehnica presupune cunoasterea tuturor informațiilor despre coin-ul pe care dorim sa îl tranzacționăm și include în mod obligatoriu o pre-analiza în ceea ce privește fundamentele proiectului. Considerând toate aspectele prezentate anterior, traderii ce folosesc analiza tehnica "presupun" ca inclusiv hazardul este cuprins în chart-urile analizate și în paternurile formate de candles. La nivel general mișcările de preț se repeta formând în mod continuu aceleasi paternuri pe toate intervalele de timp, conform psihologiei de "masa" a traderilor.

Cele mai folosite doua strategii în cadrul analizei tehnice sunt chart (candle) paterns și indicatorii tehnici ce realizează statistica prețului. Paternurile de chart reprezintă partea de analiza tehnica unde în prima faza pornești prin a încerca sa stabilești care sunt zonele de suport sau de rezistenta a pretului folosind tehnica japoneza a candles aplicată în lumea moderna. La fel ca și în trecut se folosesc pentru a determina care este cel mai bun moment de intrare într-un trade și care poate fi o potențială ieșire. Tot la fel ca în trecut cel mai bun interval de timp este unul cât mai mare. În trading modern se folosesc uzual intervalele săptămânal, zilnic și la 4 ore. Sub intervalul de 4 h în general nu este recomandata deschiderea de trades, dar este uzual ca pentru trades live de tip scalp sa se utilizeze intervalul de 15 minute.



Indicatorii tehnici sau analiza statistica reprezintă o metoda prin care care se aplica diverse formule matematice pentru a se determina o oscilație pozitivă sau negativă a prețului având la baza mai multe medii între volume și cerere și oferta pe piața. Cei mai uzuali și ușor de folosit indicatori sunt construiți în acest sens, ca exemplu considerând EMA și RSI. In mod uzual RSI-ul, ca exemplu, este un indicator tehnic oscilant care alături de candle patterns ne poate indica "puterea" prețului la un moment dat. Dacă se mișcă alături de candles pe chart în aceeași direcție reprezintă o confirmare a acțiunii prin care trece prețul cornului la momentul analizei, daca indica o altfel de situație decât cea prezentata de candles pe chart ne atrage atenția asupra faptului ca urmează o mișcare de trend reversal.


3. Limite de aplicare a analizei tehnice

Așa cum va spuneam și anterior sunt limite ale analizei tehnice, charts pot fi interpretate greșit, formațiile de candles pot arata o evoluție optimista pe termen scurt (1-4 ore), dar pe intervale orare mai mari sa fie proiectata în fapt o evoluție descrescătoare a prețului, pot interveni foarte ușor suplimentari de moneda în market etc. Un exemplu folosit uzual în acest sens sunt formațiunile "3 corbi negri" sau "3 soldați roșii". În ambele variante apariția unei formații de acest gen presupune o continuare a trendului existent.



Puncte cheie :

  • - liniile de trend ne ajuta în stabilirea direcției de trades a pieței crypto

  • - sunt mai "de încredere" analizele realizate pe intervale orare mai mari

  • - indicatorii tehnici ne ajuta sa confirmam direcția indicată de candles

  • - analiza tehnica poate fi "învinsă" de către o analiza fundamentala corecta

Happy hunting my friends !



258 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page